Csak sejtésem volt róla, hogy a füstölt pisztráng nagyon jó párost alkot majd az édesköménnyel, amikor az üzletben megláttam és eldöntöttem, hogy ez épp jó lesz vacsorára. Így készült ez a tejszínes spagetti füstölt pisztránggal, édesköménnyel.
Nagyon jó választás volt és a tejszínes mártással isteni finom lett. A füstölt pisztráng kellemes zamatával jól párosul, az édeskömény ánizsos frissessége. Könnyű, gyors és még finom is, kell ennél több?
20 dkg spagetti tészta
1 db közepes méretű édeskömény
1 nagyobb póréhagyma
kisebb sárgarépa
1,5 dl tejszín
1 dl száraz fehérbor
1 mokkáskanálnyi kezeletlen citromhéj
2 dkg vaj
1-2 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint só
3-4 tekerésnyi, frissen őrölt feketebors,
rózsabors, koriander és szegfűbors keveréke
Elkészítés:
Először egy nagyobb fazékban, kevés sóval, vizet forralunk a tésztának.
Míg a víz felforr, addig az édesköményt a póréhagymával együtt, vékonyan felszeleteljük, a sárgarépát megtisztítjuk, majd vékony csíkokra vágjuk vagy reszeljük.
Egy nagyobb serpenyőben vajat hevítünk kevés olívaolajjal, beletesszük a zöldségeket, kissé megsózzuk, megpirítjuk, majd a bort aláöntve, megpároljuk. Arra vigyázzunk, hogy maradjon roppanós a zöldség!
Közben a lobogó sós vízben “al dente” azaz, fogkeményre főzzük a spagettit.
A halat ujjnyi vastag csíkokra szeleteljük, közben átnézzük, ha szálkát találunk eltávolítjuk.
A zöldséghez adjuk a halat, (vigyázva, nehogy összetörjük), összeforgatjuk, felöntjük a tejszínnel, meghintjük a frissen őrölt bors keverékkel és egy kevés, vékony csíkokra vágott, citromhéjat is beleteszünk.
Néhány perc alatt összeforraljuk és a kifőtt spagettivel tálaljuk. Tálaláskor néhány csepp citromot is tehetünk rá.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’