Mint azt már korábban is írtam, nagyon szeretjük a kalácsot mindenféle variációban. Most is készítettem két félét. Az egyik egy mandulás kalács a másik pedig egy sima mazsolás tekercs, amit másféle formában sütöttem meg. A mazsolás tekercs kiváló egy kevés vajjal, lekvárral vagy mézzel csurgatva. Mi a mézes verziót részesítettük előnyben.
Mivel, a tészta még másnap is puha és finom, reggelire, vagy tízóraira csomagolva is megállja a helyét. A tészta a szokásos, amit itt az előző posztban leírtam már korábban. De, hogy ne kelljen egyik oldalról a másikra kattintgatni, ezért röviden leírom ide is.
Tehát a tészta hozzávalói:
60 dkg simaliszt
3 dkg élesztő
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
3 dl langyos tej, (ha lehet házi)
3 evőkanál barna nádcukor
4 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál rum
1 mokkáskanál bio vanília őrlemény
pici só
Elkészítés:
Az élesztőt, egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatom.
A lisztet nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot, és egy csipetnyi sót. Összegyúrom közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadom az olvasztott vajat és jól kidolgozom, hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztem. Mikor megkelt, kettévágom és külön-külön megtöltöm a tésztákat a lent leírt módon.

A mandulás töltelékhez:
10 dkg puha vaj
8 dkg őrölt mandula
5 dkg őrölt barna nádcukor
2 cl mandula likőr (elhagyható)
A mandulát mielőtt megdarálom, száraz serpenyőben átpirítom, mert ettől még intenzívebb, finomabb íze lesz. A vajat a cukorral és a darált mandulával, mandula likőrrel egyneművé keverem. A tészta egyik felét három egyenlő részre osztom, egyenként kinyújtom kb. 20x30cm téglalapra, a mandulás krémet elosztva három részre, mindegyik téglalapra simítok belőle és feltekerem, mint a bejglit. Mikor mindhárom téglalapot megkentem és feltekertem, akkor a három rudat összefonom, sütőpapírral bélelt, gyümölcskenyér formába teszem, konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztem, mielőtt megsütöm a tetejét tojássárgájával lekenem.
Előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütöm.
Mazsolás tekercs

A mazsolás tekercshez előzőleg, 10 dkg mazsolát beáztatok egy kis rumba (0,5 dl) majd a rummal együtt egyenletesen a kinyújtott tésztára szórom és feltekerem. Sütőpapírral bélelt őzgerinc formába teszem, ruhával letakarva pihentetem még 30 percig, majd hasonlóan a mandulás kalácshoz,a tetejét sütés előtt, tojássárgájával lekenem.
Előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütöm.

Szia Veruss, most fedeztem fel a blogod, nagyon tetszik:) A kalácsok pedig csodásak, én a mandulásra szavaznék:)
Kedves Trollanyu! Örülök, hogy tetszik a blogom, a tiéd nagyon tetszik, azt hiszem állandó olvasód leszek:)
Az a mazsolás szelet vajjal, lekvárral!!!
Szívem szerint most mindbe belekóstolnék, szeretem a kalácsféléket!
Örülök, hogy ennyire tetszik:)