A hagyományos kicsit másképp… avagy erdei gombákkal bolondított gombapaprikás kakukkfűvel, házi szélesmetélttel
Nálam a gomba mindig is a kedvencek közé tartozott, gyerekkorom óta imádom, minden elkészítési módon. Jöhet levesnek, mártásnak, párolva köretnek, rántva, krémnek egy finom melegszendvicshez, akár sütve és töltve is és persze pörköltnek.
70 dkg barna, csiperke gomba
30 dkg erdei gomba, vegyesen
2 db vöröshagyma
2 szál újhagyma
1 csapott evőkanál sűrített paradicsom
2 ág friss kakukkfű
1 evőkanál pirospaprika
1,5 evőkanál kacsazsír
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 teáskanál burgonya, vagy kukoricakeményítő
só, bors
Elkészítés:
Lehetőleg friss, bevizsgált gombaféléket használjunk.
A gombákat alaposan átöblítjük, nem szükséges lehámozni, puha sörtéjű kefével megsikáljuk óvatosan. Ízlés szerint egyforma méretűre vágjuk őket.
A vöröshagymákat aprítva megdinszteljük a kacsazsíron, mikor ez kész, hozzáadjuk a pirospaprikát, az edényt félrehúzzuk a tűzről, hogy ne égjen meg a paprika, hozzáadjuk a köményt, a sűrített paradicsomot és a gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd lefedve, közepes lángon főzzük, míg a gomba megpuhul.
Nem kell vizet aláönteni, mert a gomba, fővés közben elég levet enged. Mikor a gomba kellőképpen megpuhult, hozzáadjuk a kakukkfű leveleket és a felkarikázott újhagymát. Még pár percig főzzük és egy kevés vízzel elkeverve a keményítőt, besűrítjük kissé, hogy a tésztán meg tudjon tapadni a szaftja.
Ha valaki tejfölösen szereti, víz helyett 2-3 evőkanál tejfölben keverje el a keményítőt. Ilyenkor viszont, érdemes a hőkiegyenlítés céljából a paprikás levéből egy-két kanálnyit hozzámerni a tejfölhöz, jól elkeverni és így sűríteni.
A házi metélthez:
általában az alap tészta recept 1kg liszt/10 db tojás, de egyszerre csak 30 dkg lisztből szoktam készíteni.
20 dkg simaliszt
10 dkg finom őrlésű tönkölyliszt (ha nincs használjunk rétes lisztet)
3 db közepes méretű (M) tojás (ha csak tehetjük, használjuk házi, tyúk tojásokat)
A tésztához a liszteket átszitáljuk, beletesszük a robotgép dagasztó táljába, majd hozzáadjuk az egyenként felütött tojásokat. A gépet beindítjuk, ami 1-es fokozaton 3-4 perc alatt készre gyúrja.
Miután a tészta teljesen összeállt, kivesszük a gépből, gombócot formázunk belőle, majd fóliába, vagy egy nylon zacskóba tesszük és a hűtőben fél órát pihentetjük a nyújtás előtt.
Van aki sóval együtt gyúrja össze, de szerintem a tésztát a só keményíti, így én csak a főzővízhez adom a sót.
Miután a tészta eleget pihent, 3 darabra osztjuk és tészta nyújtó géppel, (vagy lisztezett deszkán) többször átnyújtva, 2 mm vastagságra nyújtjuk, metélt készítő fejjel (vagy egy éles késsel) felvágjuk, majd meglisztezzük egy nagyobb tálcán szétrázogatjuk, hogy ne tapadjanak egymáshoz.
Hagyjuk szikkadni, de rögtön ki is főzhetjük lobogó sós vízben. Miután megfőtt, ne öblítsük le, csak csepegtessük le róla a vizet és egy kevés zsiradékkal, keverjük össze. A házi tészta sokkal ruganyosabb, szinte szétfőzhetetlen és mivel nem szárítottal van dolgunk, fele annyi idő alatt megfő.
Ha valaki nem rendelkezik robotgéppel, természetesen el lehet készíteni kézzel is, de úgy időigényesebb, kissé fárasztóbb. Viszont a végeredmény megéri a fáradozást, mert szinte össze sem lehet hasonlítani a bolti tésztával. Arról nem beszélve, hogy büszkék lehetünk a saját munkánkra.