Zelleres burgonyakrémleves, diós-sajtos ropogóssal

Ilyenkor, a téli időszakban gyakran kerül az asztalra, egy-egy finom, meleg krémleves, mint ez a zelleres burgonyakrémleves, diós-sajtos ropogóssal.

Mivel, elég gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek és a különféle zöldségeknek köszönhetően, elég magas a rosttartalmuk, ami az emésztőrendszerünkre pozitívan hat, ezért is érdemes ezeket rendszeresen fogyasztanunk. Ráadásul a hozzávalók arányainak változtatásával, mindig egy kissé más ízben készíthetjük. Nem beszélve arról az áldásos tulajdonságukról, hogy a finnyás gyerkőc nem tudja kiválogatni belőle külön-külön, a neki nem tetsző zöldségdarabokat, mivel nem látja őket. Így, Ő is jóízűen bekanalazza és még a végén meg is dicséri, hogy milyen finom volt. 🙂

Zelleres burgonyakrémleves, diós-sajtos ropogóssal
Zelleres burgonyakrémleves, diós-sajtos ropogóssal

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya
15 dkg zeller gumó
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kis szál sárgarépa
1,5 evőkanál kacsazsír
2 db babérlevél
3 evőkanál tejföl (válaszható)
1 mokkáskanál őrölt kömény
két evőkanál pirított tökmag
só, bors

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, apró kockára vágjuk.
A kacsazsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a zöldségeket és hagyjuk egy kicsit, dinsztelődni, néhányszor megkeverjük, vigyázzunk, hogy ne égjenek meg. Az a jó, amikor egy kissé letapad az edény aljára, (egy kis színt kap) mert így a zöldségek intenzívebb ízt adnak a levesnek.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi a zöldségeket ellepi.
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzáadjuk a babért, a köményt, fokhagymát. Fedő alatt, puhára főzzük a zöldségeket.
Amikor a zöldségek megpuhultak, kivesszük a babérlevelet és botmixerrel egyneművé keverjük.
Ha savanykásan szeretjük, akkor 3 evőkanál tejfölt keverjünk el egy tálkában egy merőkanálnyi forró levessel és így keverjük bele az egész levesbe, ezáltal, egy kellemes savanykást ízt kapunk.
Nem kell bele semmilyen lisztes sűrítés, mivel a pépesített zöldségek nagyszerűen besűrítik a levest.

Tálaláskor, adjunk hozzá diós-sajtos ropogóst, a tetejére szórhatunk néhány szem pirított tökmagot.

A diós-sajtos ropogós elkészítése, a következő bejegyzésben található.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares