Ferdinánd tekercs, ahogy én készítem. Sok sütemény recepttel vagyok úgy, hogy adott az alap recept, elkészítem először úgy, ahogy az a recept meg van írva. Aztán mikor újra készítem, már egy kicsit másképp, adok hozzá ezt-azt, elveszek belőle ezt-azt. Így a végén teljesen az saját ízlésvilágomnak megfelelő sütemény lesz az eredmény.
30 dkg finomliszt
10 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
2,5 dkg élesztő
3 db tojás sárgája
2 dl tej
2 evőkanál barna nádcukor
4 dkg olvasztott vaj
1/2 bio citrom reszelt héja
1 csipet só
10 dkg vaj
12 dkg barna nádcukor (por)
5 dkg mazsola
mokkáskanál bio vanília őrlemény
1 mokkáskanál bio fahéj
1 dl rum
a tepsi kikenéséhez:
vaj
cukor
1,5 dl tejszín (tej is lehet)
2 evőkanál barna nádcukor
1 csipet bio vanília őrlemény
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben, pici cukorral felfuttatom. A liszteket nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a sót, a maradék cukrot a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját és összegyúrom.
Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozom az olvasztott vajat. Közepesen kemény tésztává dagasztom. 45-50 percig langyos helyen kelesztem.
A mazsolát rumba áztatom.
A vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a vaníliát és a fahéjat.
A tepsibe szilikon lapot teszek, kivajazom és kiszórom cukorral.
Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán fél centi vastagságú téglalapra nyújtom, egyenletesen rákenem a cukrozott vajat, rászórom a lecsepegtetett mazsolát, majd feltekerem és éles, lisztezett késsel 12 egyenlő részre vágom.
A csigákat egymás mellé, nem túl szorosan elhelyezem a cukrozott tepsiben. Langyos helyen, 30 percig hagyom kelni, majd előmelegített sütőben 180 fokon sütöm 20 percig, közben a locsoláshoz szánt tejszínt vagy tejet felmelegítem a cukorral és a vaníliával és ennek a felével meglocsolom a csigákat, sütöm még 10 percig és egyenletesen rákanalazom a cukros tejszín másik felét.
Visszatolom még 10 percre és készre sütöm.
Tippek és trükkök:
-Finomabb lesz a tekercs, ha a mazsola áztatásához használt, megmaradt rumot ráspricceljük a kinyújtott, vajazott tésztára, mielőtt feltekerjük.
-Tejszín helyett használhatunk tejet is, a locsoláshoz.
-Ha szilikon lap nélkül sütjük, még melegen szedjük ki a tepsiből a csigákat, mert az aljukon képződött karamell miatt, beleragadnak és később nehezen tudjuk majd kivenni őket.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’