Jelentkeztem a Tokaji Borecet Manufaktúra által kiírt gasztrobloggereknek szóló, borecetes receptversenyére. Ez a tárkonyos őzraguleves, vargányás betéttel recept az első a sorban.
50 dkg kockázott őzhús
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 kis fej karalábé
kis darab zeller
1 evőkanál kacsazsír
csapott evőkanál liszt
1 babérlevél
teáskanál friss vagy szárított tárkony
1 evőkanál Tokaji tárkonyos borecet
1 dl főzőtejszín
1,5 liter víz
só, bors
A vargányás betéthez:
1 vékony szelet füstölt szalonna
1/2 fej hagyma
1 tojás
1,5 evőkanál búzadara
1/2 csomag szárított, felhasználás előtt 1 órával beáztatott, apróra vágott vargánya
ha van friss, akkor egy közepes darab
kis csokor petrezselyemzöld
só, bors
Elkészítés:
A kockázott őzhúst jól átmosom, majd papírtörlőn leszárítom, forró zsíron átforgatom.
Mikor kellőképp megpirult, hozzáadom az apróra vágott hagymákat, majd a tisztított és felkarikázott zöldséget és kissé megdinsztelem.
Ráteszem a lisztet, jól elkeverem és picit megpirítom, majd ráöntöm a borecetet, ami szépen leoldja a edény falára pirult pörzsanyagot.
Megsózom és borsozom, hozzáadom a babérlevelet és a tárkonyt. Felöntöm 1,5 liter vízzel és készre főzöm.
Mialatt a leves fő, elkészítem a levesbetétet.
Először felverek egy egész tojást, megsózom, borsozom, hozzákeverem a búzadarát és jól eldolgozom, az előzőleg beáztatott vargányát lecsepegtetem, összevágom és az apróra vágott petrezselyemmel együtt hozzáadom, hagyom egy kicsit állni, hogy a dara megszívja magát. Addig a szelet szalonnának a zsírját kisütöm, a megsült szalonnát kiveszem, a zsírjára dobom az apróra vágott hagymát és megpirítom. A tojásos masszát hozzákeverem a hagymához és lepényt sütök belőle. Mindkét oldalát megpirítom, majd felkockázom és a levesbe dobom. Egy-két percig főzöm, majd a végén hozzáadom a főzőtejszínt és beforralom. Tálaláshoz kínálhatunk még hozzá egy-két csepp tárkonyos borecetet.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’