Báránycomb, parajos túróval töltve

Nyakunkon a Húsvét! Már csak egy hét és itt a locsolkodás ideje 🙂 Kisfiam már nagyon várja, (persze mindannyian nagyon várjuk). Ati, már most mondogatja a locsolóversét, hogy el ne felejtse és már tervezgeti velem, milyen színű és díszítésű tojásokat készítsünk, mert persze abból Ő nem maradhat ki! Én pedig, már ki is találtam, mit főzzek és süssek az ünnep alkalmával. Ezt a receptet: Báránycomb, parajos túróval töltve
Akár ezt a fogást is elkészíthetjük az ünnepi asztalra, burgonyával, vagy rizs körettel, de friss salátával is kitűnő.

Báránycomb, parajos túróval töltve
Báránycomb, parajos túróval töltve

Hozzávalók 2 személyre:
40 dkg báránycomb
10 dkg túró
15 dkg parajlevél
3 dkg vaj + 5 dkg a tekercshez
3 gerezd fokhagyma + 3 gerezd a parajhoz
1 dl rozmaringos szőlőmagolaj, vagy extra szűz olívaolaj
1-2 ág friss rozmaring
só, bors

Elkészítés:

Előző nap a báránycombot éles késsel lehártyázzuk, nagyobb nyitott szeletté vágjuk, kiklopfoljuk.

A szőlőmagolajba belereszeljük a fokhagymát és a rozmaringot is beleaprítjuk és megborsozzuk. Ezzel a fűszeres olajjal jól bedörzsöljük a combot és egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.

Másnap a serpenyőbe tesszük a vajat, rádobjuk a parajleveleket, (használhatunk fagyasztottat is) megfonnyasztjuk, három gerezd összeaprított fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. Miután a paraj megpárolódott, félre tesszük hűlni. Közben a túrót villával összetörjük, miután a paraj kissé meghűlt, hozzáforgatjuk a túróhoz, megkóstoljuk és ha szükséges, után ízesítjük.

A combot kivesszük a pácból, letöröljük róla az olajat és kiterítjük. Mindkét oldalát megsózzuk, és egyenletesen elhelyezzük rajta a parajos túrót. Feltekerjük és hústűvel jól összetűzzük a végeit, hogy ne tudjon kifolyni belőle a töltelék. Serpenyőben hevítünk egy kevés vajat, pici olajjal és a tekercs minden oldalát megpirítjuk benne.

Majd egy előzőleg beáztatott Pataki tálba tesszük, meglocsoljuk az olvasztott vajjal és közepes hőfokon kb. 60 perc alatt készre sütjük. Természetesen, ha nincs Pataki tálunk, akkor egy tepsiben, alufóliával letakarva párolva sütjük, majd a sülési idő vége felé levesszük a fóliát és hagyjuk, hogy megpiruljon.

Tálalhatjuk rizs körettel, burgonyával. Én friss salátát választottam hozzá.

A salátához:
1 kisebb fej saláta (lollo rosso, vagy bianco) de használhatunk másfélét is
4 db paradicsom
1 db piros húsú paprika
3 szál újhagyma
3-4 db hónapos retek
0,5 dl extra szűz olívaolaj
1 kávéskanál mustár
1 kávéskanál citromlé
csipetnyi őrölt kömény
só, fehérbors ízlés szerint

A saláta elkészítése:

A salátát megmossuk, majd lecsepegtetjük, papírtörlővel megszárítgatjuk és nagyjából egyforma méretűre tépkedjük. A paradicsomokat, gerezdekre vágjuk, a paprikát, retket és az újhagymát felszeleteljük. Az egészet egy nagyobb tálba tesszük.
Egy kisebb edényben, vagy egyszerűen egy kis befőttes üvegben, elkészítjük a salátához az öntetet. Az extra szűz olívaolajhoz keverjük a mustárt és a citromlevet, megsózzuk, hozzáadunk egy csipetnyi őrölt köményt és fehérborsot, az egészet egyneművé keverjük, majd meglocsoljuk vele a salátát.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares