Duplán sajtos rúd – Ha gyorsan és egyszerűen elkészíthető vendégvárót akarunk készíteni, ez a vajas-leveles tésztából készülő tökéletes választás lehet. Ennél talán csak az az egyszerűbb, ha megvesszük az üzletben.
Annál finomabb lesz, minél karakteresebb sajtot használunk hozzá, a tetejére érdemes külöféle magvakat szórni, mert még finomabbá teszi a sajtos rudakat. Érdemes belőle egyszerre többet készíteni, mert nagyon eteti magát. Mostanában már magam gyúrom és hajtogatom a tésztát hozzá. Mondanom sem kell, hogy az igazi, vajjal készült leveles tészta nyomába sem érhet a bolti. A család is el van ájulva az ízétől.
Hozzávalók:
1 csomag (500g) vajas-leveles tészta (fagyasztott)
20 dkg sajt
1 dl tejföl
só
magkeverék a tetejére
Elkészítés:
A vajas-leveles tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk.
Enyhén lisztezett munkalapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk és az alsó felét megkenjük tejföllel, kissé megsózzuk, megszórjuk a reszelt sajt felével.
A tészta üresen maradt, felső felét ráhajtjuk a sajttal szórt alsó felére és néhányszor áthengergetjük rajta a nyújtófát.
A hajtott tészta tetejét is megkenjük tejföllel és rászórjuk a maradék sajtot, meghintjük ízlés szerint szezám, kömény, vagy bármilyen magkeverékkel.
Pizza, vagy derelyevágóval ízlés szerint vékonyan felvágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
Előmelegített sütőben, 220 fokon, 10-15 perc alatt, szép aranyszínűre sütjük.