Ferdinánd tekercs, ahogy én készítem

Ferdinánd tekercs, ahogy én készítem. Sok sütemény recepttel vagyok úgy, hogy adott az alap recept, elkészítem először úgy, ahogy az a recept meg van írva. Aztán mikor újra készítem, már egy kicsit másképp, adok hozzá ezt-azt, elveszek belőle ezt-azt. Így a  végén teljesen az saját ízlésvilágomnak megfelelő sütemény lesz az eredmény.
Igaz, a változtatások miatt az eredeti néven szereplő édesség, néha már nem is hasonlít valamikori önmagára. Viszont, így létre jön egy másik sütemény, ami a saját verzióm 🙂
Ferdinánd tekercs
Ferdinánd tekercs
Hozzávalók 12 darabhoz:
30 dkg finomliszt
10 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
2,5 dkg élesztő
3 db tojás sárgája
2 dl tej
2 evőkanál barna nádcukor
4 dkg olvasztott vaj
1/2 bio citrom reszelt héja
1 csipet só
a töltelékhez:
10 dkg vaj
12 dkg barna nádcukor (por)
5 dkg mazsola
mokkáskanál bio vanília őrlemény
1 mokkáskanál bio fahéj
1 dl rum
a tepsi kikenéséhez:
vaj
cukor
a locsoláshoz:
1,5 dl tejszín (tej is lehet)
2 evőkanál barna nádcukor
1 csipet bio vanília őrlemény
Ferdinánd tekercs
Ferdinánd tekercs
Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben, pici cukorral felfuttatom. A liszteket nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a sót, a maradék cukrot a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját és összegyúrom.

Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozom az olvasztott vajat. Közepesen kemény tésztává dagasztom. 45-50 percig langyos helyen kelesztem.

A mazsolát rumba áztatom.

A vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a vaníliát és a fahéjat.

A tepsibe szilikon lapot teszek, kivajazom és kiszórom cukorral.

Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán fél centi vastagságú téglalapra nyújtom, egyenletesen rákenem a cukrozott vajat, rászórom a lecsepegtetett mazsolát, majd feltekerem és éles, lisztezett késsel 12 egyenlő részre vágom.

A csigákat egymás mellé, nem túl szorosan elhelyezem a cukrozott tepsiben. Langyos helyen, 30 percig hagyom kelni, majd előmelegített sütőben 180 fokon sütöm 20 percig, közben a locsoláshoz szánt tejszínt vagy tejet felmelegítem a cukorral és a vaníliával és ennek a felével meglocsolom a csigákat, sütöm még 10 percig és egyenletesen rákanalazom a cukros tejszín másik felét.

Visszatolom még 10 percre és készre sütöm.

Tippek és trükkök:

-Finomabb lesz a tekercs, ha a mazsola áztatásához használt, megmaradt rumot ráspricceljük a kinyújtott, vajazott tésztára, mielőtt feltekerjük.

-Tejszín helyett használhatunk tejet is, a locsoláshoz.

-Ha szilikon lap nélkül sütjük, még melegen szedjük ki a tepsiből a csigákat, mert az aljukon képződött karamell miatt, beleragadnak és később nehezen tudjuk majd kivenni őket.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares