A család egyik kedvence ez a kacsamell, balzsamecetes áfonyamártással, burgonyafánkkal, még Ati is szereti, pedig ha valaki válogatós, akkor Ő biztosan az. Ehhez a fokhagymával ízesített sült kacsamellhez nagyon jól illik az édeskés áfonyamártás.
Mi általában a kacsához, libához gyakran fogyasztunk gyümölcsös köretet, mert nagyon jól kihozza ezeknek a szárnyasoknak a már-már vadhúshoz hasonló ízét. Atinak a burgonyafánk és az áfonyamártás kifejezetten ízlett.
80 dkg bőrös kacsamellfilé
4 gerezd fokhagyma
só, bors
15 dkg friss áfonya, vagy fagyasztott
2 dkg vaj
1 evőkanál méz, vagy barna nádcukor
kb. egy teáskanál balzsamecet
20 dkg burgonya
30 dkg liszt
1 tojássárgája
1 dkg élesztő
1/2 dl tej
1 mokkáskanál cukor
1 dkg olvasztott vaj
só
bors
szerecsendió
zsiradék a sütéshez
Elkészítés:
A burgonyafánkhoz a burgonyát sós vízben, héjastól megfőzöm, majd meghámozva, burgonya törővel összetöröm. Hozzászitálom a lisztet, az élesztőt felfuttatom a tejben egy mokkáskanál cukorral. A tészta többi hozzávalójával bedagasztom, egy órán át kelesztem. Amíg a tészta kel, addig a kacsamelleket szárazra törlöm, bőrös felüket beirdalom, bedörzsölöm sóval, borssal, a fokhagyma gerezdeket összenyomom és a serpenyőbe dobom, a kacsamellfiléket bőrös felükkel lefelé fordítva megsütöm szép pirosra, majd megfordítom és a másik oldalukon is megsütöm őket.
A mártáshoz a vajat megforrósítom a serpenyőben, hozzáadom az áfonyát, a mézet, és összeforralom, majd hozzáadom a balzsamecetet. Amit kiforralok. A tésztát, miután megkelt, pogácsa szaggatóval, kiszaggatom, és forró zsiradékban kisütöm.
Papírtörlőre szedem és miután leitattam róla a felesleges zsírt, tálalom a kacsamellhez és az áfonya mártáshoz.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’