Ezt az ínycsiklandó körtés-kakukkfüves kacsamájat tésztakosárban, portói mazsolamártással a karácsonyi menü előételeként tudnám ajánlani. Gazdag ízvilága kellőképp megmozgatja az ízlelőbimbóinkat a főfogás előtt.
Nagyon finom étel, látványa pedig szemet gyönyörködtető. Ha valalmi igazán különlegessel szeretnénk elkápráztatni a vendégeinket, akkor ezt mindenképp próbáljuk ki.
1 csomag leveles tészta
20 dkg pecsenye kacsamáj
5 dkg füstölt szalonna
1 db kisebb körte
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 evőkanál tejföl
4 dkg mandula
2 db friss kakukkfű ágacska
1 db tojássárgája
só
bors
5 dkg mazsola
3 dkg aszalt vörös áfonya
1,5 dl portói bor
3 dkg vaj
1 dl víz
1 mokkáskanál citromlé
Elkészítés:
A füstölt szalonnát felszeletelve, serpenyőben kisütjük a zsírját, majd kivesszük a szalonna darabokat. A zsírban elkezdjük pirítani a szeletelt lilahagymát és a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a csíkokra vágott kacsamájat, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk 2 evőkanál durvára tört mandulát és így pirítjuk. Mikor a máj minden oldala megsült, visszatesszük a kisütött szalonnát apróra vágva, hozzáadjuk az előzőleg meghámozott és felkockázott körtét, a kakukkfű leveleket és így átforgatjuk a májjal, majd hozzáadjuk a tejfölt és összeforraljuk.
A leveles tésztát, lisztezett munkalapon, fél centi vastagra nyújtjuk és egy müzlis tálka segítségével 4 egyforma, kerek formára vágjuk. Mindegyik közepébe elosztjuk a kacsamájas ragut úgy, hogy a széleken körbe 1 cm-es peremet hagyunk, és ezt a ragu szélén éles késsel körbe vágjuk, úgy, hogy a kés pengéje csak félig vágja be a tésztát. Ezt a peremet tojássárgájával körbe lekenjük és megszórjuk durvára aprított mandulával.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben, 190 fokon 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

A mártáshoz a mazsolát és az aszalt vörös áfonyát víz és portói keverékében puhára főzzük, hozzáadunk egy kevés citromlevet, botmixerrel pépesítjük, majd átszűrjük. A sima mártáshoz hozzáadjuk a vajat és az egészet beforraljuk. A kacsamájas tésztakosár mellé tálaljuk.
Csodálatos látvány, teljesen elvarázsol. Az ízét és az illatát szinte érzem, nagyon finom lehet.:)
Tényleg szemet gyönyörködtető! Nagyon szépet alkottál!!
Köszi szépen, örülök, hogy tetszik nektek is! 🙂
Annyira szép lett, mint egy festmény! Kacsamájat imádom, körtét, kakukkfüvet is…nyami! Jöhet, dupla adag rendel ;)(ezzel tuti nyerni fogsz;)
Köszi Ami! Jó olvasni, hogy ennyire tetszik:)Amúgy a fotó nem lett túl jó, de hát sajna nem vagyok profi fotós:)