Mandulás-almás tekercs, fűszeres narancsmártással

Mandulás-almás tekercs, fűszeres narancsmártással – Ismét egy újabb kihívás…  készítettem egy finom sütit a SPAR Chef versenyre a szokásos 5, általuk megadott alapanyag felhasználásával.

A mostani 5. forduló alapanyagai: leveles tészta, tejföl, tojás, mazsola, mandula. Íme ez lett az eredmény: Mandulás-almás tekercs, fűszeres narancsmártással. Ez a desszert a karácsonyi menü része is lehet, mert a felhasznált alapanyagoknak köszönhetően látványa és ízvilága az ünnepi asztalra kívánkozik. Elkészítését tekintve rendkívül gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.

Mandulás-almás tekercs, fűszeres narancsmártással
Mandulás-almás tekercs, fűszeres narancsmártással
Hozzávalók 8 személyre:
1 csomag leveles tészta
5 db alma
5 dkg mazsola
10 dkg mandula
3 evőkanál tejföl
5 dkg barna nádcukor
0,5 dl rum
1 kiskanál őrölt fahéj
2 evőkanál narancslekvár
1 db tojás
A narancsmártáshoz:
4 db narancs
3 evőkanál méz
2 dkg friss reszelt gyömbér
1 db fahéjrúd

Elkészítés:

A mazsolát előzőleg rumba áztatjuk, a mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, az almákat megtisztítjuk, negyedekre vágjuk, majd vékonyan szeleteljük. A tésztát lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk. A felületén egyenletesen elkenjük a 2 evőkanál narancslekvárt, rátesszük a szeletelt almát, majd a pirított mandulából két evőkanálnyit félre teszünk, a többit rámorzsoljuk az almára. A mazsolát is elosztjuk rajta a rummal együtt. A tejfölt elkeverjük a barna cukorral és egy kiskanál őrölt fahéjjal és ezt a keveréket, kanállal elosztjuk a töltelék tetején. Az egészet óvatosan feltekerjük, a végeket behajtjuk és a tetejét lekenjük egy felvert tojással és a félretett mandulát a tekercs közepén végigszórjuk. Hústűvel pár helyen megszúrjuk és előmelegített sütőbe téve, 190 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.

Mandulás-almás tekercs, fűszeres narancsmártással
Mandulás-almás tekercs, fűszeres narancsmártással

A narancsmártáshoz a narancsokat megtisztítjuk, eltávolítjuk az összes fehér héj részt is, majd apróra vágva edénybe tesszük és elkezdjük főzni a mézzel. Hozzáadunk egy fahéjrudat, és belereszelünk egy kis darab friss gyömbért és így főzzük amíg elkezd besűrűsödni, majd kivesszük belőle a fahéjat, botmixerrel kissé pépesítjük és sűrűre főzzük.

Tálaláskor a süteményt szeleteljük és narancsmártással kínáljuk.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

4 hozzászólás

  1. Csúcs, nagyon jól néz ki:) A fotók, a tálalás is nagyon szép és ötletes. A karácsonyi asztalra is tökéletes:)

  2. Köszi, Trollanyu! A te meggyes máktortád is szuper jó! 🙂 Na meg azok a csodás fánkok!

  3. Nagyon guszta!! Eltudom képzelni milyen finom lehetett. A Feltétlen megfogom sütni, de a mártást még sült kacsa mellé is eltudom képzelni.:)

  4. Köszönöm, Gizi! Tényleg jó hús mellé is ez a narancsmártás, csak kevésbé édesen:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares