Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal

Igazából, nem is tudom eldönteni, hogy ezt a rozsos-joghurtos kenyeret, fokhagymás vajjal most kenyérnek vagy zsömlének nevezzem-e, mindenesetre nagyon finomra sikeredett. Kívül ropogós héj, melyre finoman rápirultak a magvak, puha, foszlós kenyérbelső, enyhe vajas-fokhagymás aromával.

A tésztáját tekintve, egy kevés, világos rozsliszttel és joghurttal gazdagítottam, így egy kissé másabb íze lett, mint a megszokott fehér kenyér. Egyetlen szépséghibája talán annyi, mivel vajjal kentem, a magvak nem tudtak rásülni, ezért fogyasztásakor lepotyogtak róla. De ez szerencsére, nem rontott az élvezeti értékén. Az íze egy kevés vajjal megkenve érvényesül csak igazán.

Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal
Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal

Hozzávalók:
0,5 dl napraforgó olaj
1 dl natúr joghurt
3 dl langyos víz
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
50 dkg kenyérliszt BL80
10 dkg világos rozsliszt
1 tasak szárított élesztő vagy  3 dkg friss

a tetejére:
2 dkg vaj
1 duci gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál magkeverék

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben beteszem a gépbe, dagasztó programon összedolgoztatom vele.

Természetesen, kenyérsütőgép nélkül is elkészíthető a tészta. Ha friss élesztővel készítjük, egy kevés vízzel oldjuk fel az élesztőt úgy dolgozzuk össze a többi alapanyaggal.

Miután a tésztát jól kidolgoztuk, letakarva egy tiszta konyharuhával, hagyjuk, hogy duplájára kelni körülbelül 30 perc alatt.

Miután a tészta megkelt, óvatosan átdolgozzuk, átgyúrjuk, majd 5 percre letakarva hagyjuk pihenni.

Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal
Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal

Ezután a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen 2,5 cm magasra nyújtjuk, egy 8,5 cm átmérőjű fánkszaggatóval, vagy egy ilyen széles szájú pohár segítségével köröket szaggatunk a tésztából és egy sütőpapírral kibélelt, kapcsos tortaformába (28 cm) helyezzük egymás mellé őket. A szaggatás mentén maradó tésztát szintén óvatosan összegyúrjuk és kör alakra megformázva a többi mellé tesszük. Én 10 db bucit készítettem.

Konyharuhával letakarva pihentetjük 20-25 percig, míg szépen megkelnek.

Míg a tészta pihen, addig a sütőt 200 fokra előmelegítjük és párásítjuk.

Egy nagyobb gerezd fokhagymát nagyon apró lyukú reszelővel belereszelünk a langyos olvadt vajba és jól elkeverjük. Miután a tészta megkelt, ezzel a fokhagymás vajjal megkenjük a tetejét és meghintjük a magkeverékkel.

Az így előkészített tésztát betesszük az előmelegített sütőbe és 200 fokon, 25-30 perc alatt szép pirosas barnára sütjük.

Rácsra téve kihűtjük és egy-egy bucit leválasztva fogyasztjuk.

Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal
Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares