Töltött dagadó, körtés zöldsalátával

Ez az étel nagyszerű vendégváró fogás. Sokoldalú, mert más és más töltelékkel készíthetjük. Kínálhatjuk hidegen és melegen is egyaránt, különböző körettel. Hidegtálakra is tökéletes, saláták mellé.

Ha előző nap készítjük, másnap már csak tálalnunk kell, így időt is megtakaríthatunk a vendégvárás napján. Másnapra az ízek összeérnek. Ha Pataki tálban készítjük, nem kell sokat foglalkoznunk vele, a húst csak megtöltjük és a tálban ízletes, szaftos, omlós hús készül, minimális zsiradék, illetve víz hozzáadásával.

Töltött dagadó, körtés zöldsalátával
Töltött dagadó, körtés zöldsalátával

Hozzávalók 4-6 személyre:
1 kg sertésdagadó
20 dkg csirkemáj
5 dkg füstölt szalonna
20 dkg barna csiperke gomba
3 szál újhagyma
1 db nagyobb fej vöröshagyma
2 db tojás
3 db szikkadt zsemle
2,5 dl tej
1 csokor friss petrezselyem
teáskanál pirospaprika
teáskanál borsikafű
1 teáskanál majoránna
2 ág friss kakukkfű (1 teáskanál szárított)
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál kacsazsír
só, bors

 

Elkészítési idő: 90-120 perc

Elkészítés:

A pataki tálat vízbe, a zsemléket pedig a tejbe áztatom.

A dagadót éles késsel felszúrom, ha netán kilyukad, vékony cérnával összevarrom. A csirkemájat nagyobb darabokra vágom, egy fej vöröshagymát felaprítok, egy evőkanál kacsazsíron megpirítom, hozzáadom a csirkemájat, sózom, borsozom, mikor minden oldala kifehéredett, ráteszem a pirospaprikát és vele együtt pirítom pár percig, majd félre teszem. Az újhagymát felkarikázom, a maradék kanál zsíron megpirítom az apróra vágott gombával, megsózom, és a kakukkfű leveleit is hozzáadom, majd ezt is félre teszem kicsit hűlni.
A zsemléket jól átdolgozom a tejben, majd kinyomkodom és egy nagyobb tálba teszem, hozzáadom a tojásokat, a borsikafüvet, az  apróra vágott petrezselymet, jól összedolgozom, majd hozzáadom a pirított gombát és a májat. Kézzel összekeverem, de már óvatosabban, hogy ne törjön össze a máj. Megkóstolom és ha szükséges után ízesítem. Beletöltöm a masszát a dagadóba, majd a nyílást hústűvel összezárom.
Belehelyezem a Pataki tálba, kevés olvasztott zsírba belereszelem a fokhagyma gerezdeket, beleteszem a majoránnát, sót, borsot, jól elkeverem, majd ezzel a fűszeres zsírral dörzsölöm be a dagadót. A beirdalt füstölt szalonna szeletekkel beborítom a tetejét, öntök alá egy pici vizet, majd hideg sütőbe teszem, és 190 fokon sütöm kb. 60-80 percig. A sütési idő utolsó harmadában leveszem a sütőtál tetejét, meglocsolom a kisült pecsenyelével és fedő nélkül pirosra sütöm. Miután megsült kicsit pihentetem, majd felszeletelve, salátával tálalom.

A körtés zöldsalátához a hozzávalók 4 személyre:
1 csomag (30 dkg)  zöldsaláta keverék
1 fej lilahagyma
2 szál újhagyma
2db körte
pici extra szűz olívaolaj
só, bors

A salátát megmosom, papírtörlőn leszárítom. A hagymákat megtisztítom, vékonyan felszeletelem. A körtét negyedelem, eltávolítom a magházukat, majd vékony gerezdekre vágom. Egy nagyobb tálban összekeverem a hozzávalókat, sózom, borsozom, majd meglocsolom olívaolajjal és összeforgatom.

 

Tippek, trükkök:

– Ha natúr Pataki (római) tálban készítjük, ne felejtsük el a tálat beáztatni használat előtt fél, de inkább egy órára, és hideg, vagy langyos sütőben kezdjük a  sütést.

– Vásárláskor kérjük meg a hentest, hogy szúrja fel nekünk a dagadót. Így sokkal könnyebb dolgunk lesz vele.

– A töltött dagadót sokféle töltelékkel, különböző ízesítéssel, fűszerekkel készíthetjük, ez csak a fantáziánkra, és persze az ízlésünkre van bízva. Fogyaszthatjuk melegem, és hidegen is.

– A töltött húst hidegen lehet a legszebben szeletelni. Melegen a töltelék hajlamos szétesni.

– Köretként szintés sokféle variációt kipróbálhatunk.

– A zsemlét tej helyett, vízbe is áztathatjuk.

– Ha a húst megvarrtuk, ne felejtsük el, tálalás előtt eltávolítani belőle a cérnát! Persze, a hústűt se hagyjuk benne!

– Ha nincs hústűnk, helyettesíthetjük hegyes fogpiszkálóval.
 Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares