Szerecsendiós, sárgaborsó krémleves

Sokan nem kedvelik a sárgaborsót, aminek valószínű okai a hajdani, iskolai emlékekben keresendő. Talán a menzás sárgaborsó főzelék miatt, ahogy annak idején hívtuk “stokeráj” vagy “tapétaragasztó”, ezek után szerintem, sokunknál azért felsejlik egy kis mosoly a szánk sarkában, márcsak a szép emlékek felidézése miatt is. Pedig ezt a szerecsendiós, sárgaborsó krémlevest nagyon is érdemes megkóstolni.

Viszont, ha finoman elkészítjük, újra a rajongóivá válhatunk. Hűvösebb őszi estén, kiváló melegítő étel. Nem utolsó sorban pedig, pénztárcakímélő fogás. Én kifejezetten szeretem az ízét, de egy kis füstölt az amit bele kell főzni, hogy igazán ízletes legyen.

Szerecsendiós sárgaborsó krémleves
Szerecsendiós sárgaborsó krémleves

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg sárgaborsó
3 dkg füstölt szalonna
kis darab füstölt szalonna bőrke, vagy füstölt hús
1 db közepes burgonya
közepes fej vöröshagyma
2 db babérlevél
3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt kömény
só, fehérbors
frissen reszelt szerecsendió
1,2 l víz, vagy alaplé
2-3 szelet sokmagvas, rozskenyér
10 dkg sajt

Elkészítés:

A sárgaborsót kiválogatjuk, átmossuk, majd bő, hideg vízben áztatjuk, minimum 4 órán át.

A szalonnát apróra vágjuk, majd kisütve a zsírját, eltávolítjuk a fazékból. A hátramaradt zsírján megdinszteljük a felaprított hagymát, majd beletesszük a sárgaborsót, felöntjük vízzel, vagy alaplével, beletesszük a babért, megsózzuk, hozzáadjuk a fehérborsot, a köményt és egy darabka füstölt szalonna bőrkét, vagy füstölt húst, majd fedő alatt puhára főzzük.

Mielőtt még teljesen megpuhulna a borsó, előtte még hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát és a fokhagymát is beletörjük.

Mikor kellően megpuhult a borsó és a burgonya is, kivesszük a babérleveleket, a füstöltet, és az egészet botmixerrel pépesítjük.
Ha valaki szereti, adhat hozzá egy kevés tejszínt, vagy tejfölt.

A kenyérszeleteket keskeny csíkokra vágjuk, megszórjuk reszelt sajttal és a sütőben, vagy grill alatt, megpirítjuk őket. A leves tálalásakor a sajtos kenyér rudak mellé, a leves tetejére szerecsendiót reszelünk.
A sajtos kenyér rudakat is ízesíthetjük szerecsendióval.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares