Ez a téli saláta, balzsamos sült céklával, batátával, mangalica sonkával tökéletes választás lehet a téli időszakban, amikor nem roskadoznak a piacon az asztalok a sok színes, harsogóan friss zöldségtől, gyümölcstől, sem kell lemondanunk a saláták fogyasztásáról. Igaz, a multik zöldséges standjain minden beszerezhető ilyenkor is, akár hatalmas szemű epreket is vehetünk január közepén. De nem sok értelme van méregdrágán megvenni ezeket, mivel aligha van közük a természetes napfény érlelte, szabadföldben termesztett, valódi gyümölcsökhöz, zöldségekhez.
Viszont, így a tél derekán, már igencsak kívánja szervezetünk a vitaminokat és ásványi anyagokat, ezért az ilyenkor fellelhető zöldségek felhasználásával is, szuper salátákat készíthetünk. Ilyenek például a cékla és az édesburgonya is, amiből ez a saláta készült. De ezek mellett, találhatunk még kelbimbót, fekete retket, zellert, káposztaféléket, sárgarépát, paszternákot és sütőtököt. Ezek a zöldségek is, mind-mind tele vannak a szervezetünk számára fontos és értékes anyagokkal, ráadásul magas rosttartalmuk miatt az emésztésünkre is jótékonyan hatnak.
![Téli saláta, balzsamos sült céklával, batátával, mangalica sonkával Csirkesaláta balzsamos sült céklával, batátával és mangalica sonkával](http://szilvasgombockonyhaja.hu/wp-content/uploads/2014/01/dscn9551-1024x576-1024x576.jpg)
Némi párolt, vagy sült hússal, sajt és gabonafélékkel, pirított magvakkal és ezen zöldségek valamelyikével, igen változatos és finom salátákat dobhatunk össze. Ráadásul, ha az ízek harmóniája mellett, a színekre is odafigyelünk, akkor nem csak az ízlelőbimbóinkat kényeztetjük, de egy szépen tálalt, sokszínű saláta látványa, a hangulatunkra is pozitív hatást gyakorol.
A saláta elkészítésénél:
a céklát egy kissé roppanósra pároltam és a sűrű, édeskés-citrusos balzsamecet kellemes bevonattal ölelte át ezeket a vékony hasábokat. Az egészet pedig, a pirított szezámmag kissé sült szalonnás íze tette teljessé. Emellett, az édesburgonya, édeskés sütőtökre hasonlító íze is, összhangba került a többi hozzávalóval. A végén pedig az érett mangalica sonka, nem túl domináns, de mégis határozott íze, tette fel a koronát a “kompozícióra”.
Hozzávalók 2 személyre:
15 dkg csirkemell filé
3 szelet mangalica sonka
1 db közepes méretű édesburgonya (batáta)
közepes méretű cékla
1 szál újhagyma
1/2 db jégsaláta
2 evőkanál olaj
3 dkg vaj
3-5 evőkanál modenai citrusos balzsamecet szósz
2 evőkanál szezámmag
2 csipet őrölt kömény
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A szezámmagot megpirítjuk, száraz serpenyőben.
A csirkemellet apróbb kockákra vágjuk és ízlés szerint, megsózzuk, borsozzuk és 2 evőkanálnyi olajjal összeforgatjuk, majd egy kevés ideig állni hagyjuk.
A céklát és az édesburgonyát meghámozzuk és nagyon vékony hasábokra vágjuk.
Serpenyőbe tesszük a vaj felét, megforrósítjuk és beledobjuk az édesburgonyát, néhányszor átforgatjuk sózzuk, borsozzuk és kiszedjük egy tálkába. Nagyon hamar megpuhul.
Ugyanebben a serpenyőben a vaj másik felén megpároljuk-pirítjuk a céklát, két evőkanál balzsamecettel és egy kevés vízzel (egy kicsit tovább tart, mint az édesburgonya) közben meghintjük ízlés szerint sóval, borssal és köménnyel. Ha elkészült összeforgatjuk a pirított szezámmaggal és félretesszük.
Az újhagymát is megmossuk, megtisztítjuk és felkarikázzuk.
A fűszeres csirkemell kockákat egy kevés olajon készre pároljuk-pirítjuk.
A sonkát is apróbb darabokra tépkedjük.
A saláta összeállításához a jégsalátát leveleire szedjük, leöblítjük, leszárítjuk, majd kézzel, vagy késsel kisebb darabokra tépkedjük/vágjuk.
Tálaláskor a tányért meglocsoljuk vékonyan balzsamecettel, ráhalmozunk a jégsalátából, ráteszünk a csirkekockákból, céklából, édesburgonyából és a sonkából a tetejére szórunk a felkarikázott hagymából, majd az egészet meglocsoljuk még egy kevés balzsamecet szósszal.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’